U heeft 0% van deze enquête ingevuld
Waarschuwing: JavaScript is uitgeschakeld in uw browser. Hierdoor kunt u mogelijk niet alle vragen in deze enquête beantwoorden. Controleer de instellingen van uw browser.

Onderzoek Autisme en synesthesie: Toestemmingsverklaring

Welkom bij het onderzoek ‘Autisme en synesthesie’ van de Radboud Universiteit, Nijmegen

 

Waar gaat het onderzoek over?

Het onderzoek gaat over synesthesie bij mensen met autisme. Bij synesthesie werken de zintuigen op een bijzondere manier samen: synestheten zien bijvoorbeeld kleuren voor letters of voor muziek. Synesthesie en autisme komen vaak samen voor. Synesthesie wordt meestal als positief ervaren, en als een variatie van gewone zintuiglijke waarneming gezien. Mensen weten heel vaak niet van zichzelf dat ze synesthesie hebben.

Wij willen onderzoeken of synesthesie vaker samen voorkomt met specifieke andere aspecten van autisme en of er verschillen zijn tussen mensen met autisme én synesthesie en mensen met autisme zónder synesthesie. Ook willen we zorgen dat onze test voor synesthesie zo goed mogelijk bruikbaar is. Daarom vragen we om feedback op deze test.

Aan dit onderzoek kunnen mensen met autisme meedoen van 18 jaar en ouder, met en zonder synesthesie.

Wat houdt het onderzoek in?

Na het lezen van deze informatie vult u voor het onderzoek eerst een toestemmingsverklaring in. Daarin staat uitgelegd wat er met uw onderzoeksgegevens gebeurt en waar u mee instemt.

Het onderzoek bestaat daarna uit korte vragenlijsten (15-20 minuten) en een test voor synesthesie (±15 minuten).

De vragenlijsten gaan over:

- uw achtergrond, bijv. leeftijd (deze vragen dienen alleen om onderzoeksgroepen te kunnen vergelijken);

- uw (mogelijke) vormen van synesthesie;

- stellingen over het dagelijks leven waarbij u aangeeft of dit wel of niet op u van toepassing is (bijvoorbeeld ‘Vindt u harde geluiden onprettig?’).

- Na de vragenlijsten doet u een test voor synesthesie, ook als u denkt dit niet te hebben. U kunt kiezen uit tests die bij uw vorm van synesthesie passen, of doet een standaard test als u niet zeker weet of u synesthesie heeft. Na het doen van de test kunt u zien of u volgens de test synesthesie heeft of niet.

U krijgt geen uitslag van de vragenlijsten te zien, omdat dit geen standaard vragenlijsten zijn die gevalideerd zijn voor klinisch gebruik. Ze zijn samengesteld voor dit onderzoek om specifieke onderzoeksvragen te beantwoorden. U krijgt wel een uitslag van de synesthesietest en kunt hierover altijd contact opnemen met de onderzoeker (voor contactgegevens zie onderaan).

Beloning en risico’s

Aan het meedoen met dit onderzoek zijn geen risico’s verbonden. Het onderzoek kost in totaal maximaal 45 minuten van uw tijd. Onder de deelnemers van het onderzoek worden Iris cheque waardebonnen ter waarde van €50,- verloot. Er is 1 Iris cheque te winnen per 10 deelnemers (10% kans).

Om u na afloop van het onderzoek te kunnen vertellen dat u gewonnen heeft, vragen wij om uw naam en emailadres in te vullen als u mee wilt loten. Deze persoonlijke gegevens worden niet voor onderzoek gebruikt en los van de onderzoeksgegevens bewaard. Als u geen emailadres invult kunt u helaas niet meeloten, omdat wij u dan niet kunnen bereiken in het geval dat u een waardebon wint.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderzoek (voor, tijdens of na het onderzoek), voor vragen en voor feedback kunt u contact opnemen met de verantwoordelijk onderzoeker:

Tessa van Leeuwen

Donders Centre for Cognition

Radboud Universiteit

Email: t.vanleeuwen@donders.ru.nl

Er zijn 3 vragen in deze enquête.
Deze enquête wordt anoniem afgenomen.

De gegevens die worden vastgelegd bevatten geen gegevens die tot u zijn te herleiden. Behalve als er in een vraag naar is gevraagd.

Als u een toegangscode heeft gebruikt om deze enquête in te vullen, dan verzekeren wij u dat deze toegangscode niet bij uw ingevulde gegevens wordt opgeslagen. Het wordt in een aparte database opgeslagen en het wordt alleen gebruikt om aan te geven of u de enquête wel of niet helemaal heeft ingevuld. De toegangscodes kunnen niet worden gecombineerd met uw ingevulde gegevens.